I Love - Slovenija

Najdi.si logo
 

 

Znamenitosti Slovenije

 


Bled - Blejsko jezero

Blejsko jezero leži na Gorenjskem ob vznožju Pokljuke, ime nosi po Bledu. Jezero je tektonsko ledeniškega izvora in leži na nadmorski višini 475 m. Dolgo je 2120 m in široko 1380 m, ima površino 1,45 km², najglobja točka pa je v globini 30 m. Povprečna letna temperatura je 12°C. Najvišjo temperaturo 25° C doseže voda v juliju. Na južni strani iz jezera odteka Jezernica.

Otoček sredi jezera je edini naravni jezerski otok v Sloveniji. Do otočka lahko pridete s posebnim čolnom, značino blejsko pletno. Nad jezerom na strmi skali stoji Blejski grad.

Jezero je pomembna turistična točka, znano je tudi po mednarodnih veslaških tekmovanjih. Posebnost Blejskega jezera so tudi turistični čolni, imenovani pletne.

Slovenija - BledSlovenija - BledGolf - BledBled gradBlejski otok

 

Postojnska jama

Postojnska jama je 20.570 m dolg kraški jamski sistem v bližini Postojne in je največji v Sloveniji.

K jamskemu sistemu Postojnske jame sodijo tudi Otoška jama, Magdalena jama, Črna jama, Pivka jama... Jamo je ustvarila ponikalnica reka Pivka, ki iz Postojnskega kraškega polja ponikne pod hrib Sovič in nadaljuje svoj podzemni tok proti podzemnemu sotočju z reko Rak v Planinski jami in priteče na plano kot reka Unica. Podzemni tok reke Pivke je v dveh miljonih letih postopoma zniževal svojo strugo in tako ustvarjal različna nadstropja jame. Stalna temperatura v notranjosti jame je bila še pred nekaj leti približno 8°C, danes pa se giblje med 8 in 10°C. Višje temperature že omogočajo rast lišajev na kapnikih, kar preprečuje nadaljnjo odlaganje apnenca in rast kapnikov.

Največja globina jame je 115 m.

Slovenija - Postojnska jamaSlovenija - Postojnska jamaSlovenija - Postojnska jama

 

Mesto Ptuj

Ptuj je mesto in središče mestne občine Ptuj. Je najstarejše mesto na Slovenskem. Območje mesta je bilo že poseljeno v mlajši kameni dobi, v antiki se je iz vojaškega tabora razvila utrba Poetovio.Srednjeveški del mesta se je naslonil na vznožje Grajskega griča. Je ena od 11. mestnih občin v Republiki Sloveniji. Površina mesta je 66,7 km² leži pa na nadmorski višini 232 m. Leži v SV delu Slovenije (v panonskem svetu). Obdajajo ga Slovenske gorice in Haloze ter Dravsko in Ptujsko polje. Mimo Ptuja poteka tudi zgodovinsko pomemben prehod čez Dravo, kjer je že v prazgodovini potekala trgovska pot med Baltskim in Jadranskim morjem. Ves osrednji (starejši del) Ptuja je spomeniško zavarovan. Skozi mesto vodi železnica iz Pragerskega v Ormož in naprej v Mursko Soboto oz. na Hrvaško in Madžarsko.Leta 1992 so Ptuju priključili bližnja naselja Breg, Brstje, Budina, Krčevina pri Ptuju, Nova vas pri Ptuju, Orešje, Rabelčja vas, Rogoznica, Turnišče, Vičava in Žabjak. Novejši del mesta s stanovanjskimi bloki in z posameznimi hišami širi na sz. proti dolini Grajene, na s. do vnožja Ptujskih goric in na sv. proti dolini Rogoznice. Ptuj postaja močan gospodarski, kulturni, šolski, zdravstveni in upravni center širše regije. Pomembno vlogo imata srednješolski center in bolnišnica. V bližini mesta je zajezena Drava za hidrocentralo Formin; največje umetno jezero na Slovenskem je zaradi strupenih usedlin zelo onesnaženo. Na Ptuju se vsako leto odvija kurentovanje, kjer tekmujejo pustne maske iz različnih krajev, med njimi domača pustna maska kurent, ki je svetovno znana posebnost. Prvotno je mesto Ptuj (Poetovio) ležalo na območju današnjih Term Ptuj (Hotel Grand Primus).

Ptuj - Najstarejše Slovensko mestoPtujski gradPtuj - Mestna hiša